چرا رانندگی ماشین های سنگین در حوزه حمل و نقل جاده ای جزو مشاغل سخت محسوب نمی شد؟ با تصویب سختی کار رانندگان چه مزایا و حقوقی برای آنها در نظر گرفته می شود. در این مقاله به این موضوعات و موضوعات بیشتری می پردازیم. لطفا تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
سیر تا پیاز سختی کار رانندگان
سختی کار رانندگان موضوعی مهم که معطل مانده بود
هیچ جای شکی وجود ندارد که رانندگان برون شهری به واسطه سختی کاری که دارند، باید مزایای سختی کار رانندگان به آنها داده شود . مزایایی که که به دیگر مشاغل سخت و زیان آور داده می شود. شغل رانندگی برون شهری در حوزه صنعت حمل و نقل جاده ای به اندازه کافی دارای سختی ها و مشکلات مختلف است. همانطور که می دانید طبق قوانین، مشاغل سخت و زیان آور مشاغل هستند که در آن به کارگر یا کسی که در آن فعالیت می کند (مانند راننده و تکنسین و …) به ازای مشکلات مختلفی از جمله عوامل فیزیکی شیمیایی و … که برای او به همراه دارد، حقوقی نیز تعلق می گیرد.
خطرات شغل رانندگی
مثلاً حمل فرآورده های اسیدی و اشتغال زا، عمدتاً کار بسیار خطرناکی است که در بیشتر مواقع رانندگان عزیز به این فعالیت می پردازند. از این رو به واسطه خطرناک بودن این موضوع، حتماً باید رانندگان در زمره کارهای سخت قرار بگیرند. همچنین مکانیک محل کار، موانع غیر پیش بینی شده و استاندارد جادهای و همچنین خطرات تصادف جادهای که حتی اگر راننده مقصر نباشد هم ممکن است که برای او باعث ایجاد خسارات و صدمات شود، جزو ویژگی هایی هستند که باعث می شود سختی کار برای رانندگان لحاظ شود.
در کل همه خطرهایی که مربوط به جسم و روح و روان رانندگان است باعث می شود که این شغل، جزو مشاغل سخت حساب شود. این موضوع تقریباً تا سال ۹۹ اتفاق نیفتاده بود. اما پس از آن و بر اساس لوایح مجلس و همکاری سازمان ها و نهادهای مختلف، امروزه شغل رانندگی به عنوان یک شغل سخت حساب می شود. اما دلیل اینکه این موضوع آنقدر معطل مانده بود چیست؟
تعریف مشاغل سخت و زیان آور
اجازه بدهید طبق تعریفی که اداره کل بازرسی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارد، کار سخت را تعریف کنیم. طبق این تعریف کار سخت، فعالیت و کاری است که در آن همه عوامل فیزیکی، مکانیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد باشند. منظور از غیر استاندارد این است که از قبل پیش بینی نشده باشند و احتمال بروز خطر برای کارگر وجود داشته باشد. مثلاً تنش های مربوط به جسم و روان در فرد ایجاد کند و در بلند مدت باعث بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن شود.
البته خود اداره کل بازرسی کار تاکید می کند که باید برای چنین مشاغلی تمهیدات لازم، از جمله بهداشتیف مهندسی، فنی و ایمنی اندیشیده شود تا خطرات به طرز قابل ملاحظه ای کاهش یابد. اما به هر حال رانندگی شغلی است که خطرات مختلف در آن اجتناب ناپذیر است.
انواع مشاغل سخت
طبق تعریف اداره کل بازرسی کار ، مشاغل سخت و زیان آور به دو گروه تقسیم می شوند. گروه اول یا نوع الف، مشاغلی هستند که زیان آوری و سختی کار جز ماهیت آنها هست، اما به هر طریقی (با استفاده از تمهیدات فنی و ایمنی) می توان مشکلات آن را کاهش داد. اما مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور هستند و حتی با تمام تمهیدات، احتمال بروز خطرات در آن زیاد است در گروه به کارهای سخت و زیان آور نوع ب محاسبه می شود. مسلماً رانندگی به گروه ب تعلق دارد. چرا که اگر تمام تمهیداتی لازم هم به وجود بیاید، ممکن است (مثلا به خاطر بدی آب و هوا) باز هم مشکلات و خطرات وجود داشته باشد.
در یک مقاله جداگانه که حتما توصیه میکنیم آن را با دقت مطالعه فرمایید، شرایط بازنشستگی رانندگان را به صورت کامل و مفصل توضیح داده ایم.
علت اجرا نشدن سختی کار رانندگان
اما یکی از نکاتی که معمولاً از همان ابتدا باعث شد تا این موضوع به وجود نیاید، این بود که خیلی از شرکت های حمل و نقل برای بیمه کردن رانندگان به عنوان یک شغل سخت مقاومت نشان میدادند. وقتی که سختی کار به برای یک شغل مطرح شود، قاعدتاً کارفرما باید هزینه بیشتری را به کارگر بدهد. (شرکت بارولاین از همان ابتدای فعالیت خود، به عنوان یک شرکت کاملا حرفهای تمام حقوق رانندگان را به طور کامل به آنها داده است. چرا که برای شرکت بارولاین سلامت جسمی و روحی رانندگان در اولویت بود و از همان ابتدا اعتقاد به این داشت که باید سختی کار رانندگان تعلق بگیرد. به همین دلیل طبق ماده ۵۲ و ۶۵ قانون کار مزایایی نیز برای رانندگان خود از همان ابتدا در نظر گرفت).
اما متاسفانه سختی کار رانندگان به عنوان یک قانون در مجلس یا وزارت کار و امور اجتماعی لحاظ نشده بود و تا سال ۹۹ معطل مانده بود.
مزایای سختی کار رانندگان
اما سوالی که شاید خیلی از خوانندگان بپرسند این است که در کارهای سخت و زیان آور میزان مرخصی چقدر خواهد بود؟ به استناد همان ماده ۶۵ قانون کار که عمدتاً در مورد مزایای کارهای سخت و زیان آور به تفصیل به توضیح داده است، کارگرانی که کارهای سخت و زیان آور دارند ( مثل رانندگان) باید در طول سال ۵ هفته مرخصی داشته باشند. این پنج هفته برای سختی کار رانندگان در دو نوبت و در پایان هر ۶ ماه لحاظ خواهد شد.
اما به جز مرخصی مزایای یکه برای رانندگان به عنوان کار سخت و زیان آور به وجود آمده است، چه مزایایی در سختی کار رانندگان است؟ طبق ماده ۱۴ آیین نامه اجرایی قانون تامین اجتماعی، کارفرما باید پس از بازنشستگی بیمه شده، چهار درصد میزان مستمری را برقرار کند.
با این تفاسیر قطعاً کارفرما باید به مشاغل سخت و زیان آور حقوق بیشتری ارائه بدهد. با توجه به قانونی شدن سختی کار رانندگان در سال ۹۹، به صورت جدی به رانندگان توصیه می کنیم که از این به بعد به واسطه فعالیتهای خود از کارفرما میزان سختی کار رانندگان را حتما دریافت کنند.
بیمه رانندگان
در مورد بیمه رانندگان برون شهری هم آنچه که مهم است این است که کلیه عملیات مربوط به تمدید و تجدید دفترچه کار رانندگان اگر به صورت کامل و در زمان مقرر انجام شود، سازمان تامین اجتماعی وظیفه دارد که حق بیمه را به اندازه تعیین شده پرداخت کند. علاوه بر آن، کلیه شرکتها و موسسات حمل و نقل بار و مسافر هم باید تمام تمهیدات لازم را بیندیشند. مخصوصاً برای اینکه رانندگان به سرعت بتوانند دفترچه کار معتبری داشته باشند و هیچ گونه مشکلی در زمینه تردد در سطح جاده های کشور نداشته باشند. همانطور که میدانید اگر رانندگان دفترچه کار معتبر از سازمان حمل و نقل و پایانه ها نداشته باشند، حق تردد در جاده ها را نخواهند داشت. طبق قانون حق بیمه برای رانندگان ماشین های سنگین بین شهری ۱.۳ برابر حداقل دستمزد تعیین شده توسط شورای عالی کار است. دوباره تاکید میکنیم که مقاله مربوط به بازنشستگی رانندگان را مطالعه فرمایید تا سوالات مختلف خودتان را در آنجا پاسخ بگیرید.
سیر تا پیاز سختی کار رانندگان