بارنامه یک سند معتبر است که توسط شرکت حمل و نقل داخلی و بین المللی برای صاحب بار صادر میشود. دارنده بارنامه در اصل صاحب بار محسوب میشود. از سال ۱۳۸۱ قانون صدور بارنامه تصویب شده است تا هویت مالک اصلی بارها مشخص شود. در بارنامه کلیه اطلاعات اعم از گیرند، فرستنده بار و میزان بار مشخص شده است. در گذشته بارنامههای کاغذی توسط باربریها و شرکتهای حمل و نقل صادر و به صورت حضوری به مالک کالا تحویل داده میشد. با گذر زمان و پیشرفت در کلیه امور زندگی و کسب کارها، باربری نیز تحولاتی را در دریافت، تحویل کالا، صدور بارنامه و غیره تجربه کرده است. بارنامه الکترونیکی انقلاب بزرگی در صنعت حمل و نقل به وجود آورده است. این تحولات باعث آسان شدن امور، آسان شدن کار رانندگان و صاحبان بار شده است. اینک هیچ کالایی چه در مسیرهای داخلی و حتی خارجی بدون صدور بارنامه اجازه تردد ندارد و در صورت مشاهده، به عنوان بار قاچاق مصادره میشود. در ادامه برای آشنایی با بارنامه و نحوه صدور بارنامه به ما همراه باشید.
نحوه صدور بارنامه چگونه است؟
فرایند صدور بارنامه برای صاحبان بار همیشه دغدغههایی را به همراه دارد. از تشریفات گمرکی که زمان زیادی را برای آن باید صرف کرد، گرفته تا هزینههای حمل در بنادر، هزینه اضافی انبارداری، عدم نرخهای ثابت و غیره که برای مالکان بار همراه با هزینههای اضافی و غیر قابل پیش بینی است. از اینرو شرکتهای باربری با داشتن سالها تجربه در زمینه ترخیص کالا به صدور بارنامه اقدام میکنند. با اینترنتی شدن کارها فرایند صادر شدن بارنامه نیز نسبت به قبل بسیار راحت تر شده است. امنیت کالا، راحتی مالکان بار، کاهش خسارت به کالاها، حمایت از تولیدکنندگان داخلی، صرفه جویی در زمان و هزینه از مزایای فرایند الکترونیکی است. این کار از طریق اپلیکیشنها و برنامههایی که در اختیار شرکتهای حمل و نقل قرار دارد، امکان پذیر است که مراحل آن به شرح زیر میباشد:
- ابتدا باید مشخصات دقیق راننده وسیله نقلیه که قرار است تا بار را انتقال دهد در سامانه به طور صحیح ثبت شود.
- در نرم افزار کلیه اطلاعات وارد شده در مورد راننده استعلام گیری میشود.
- ثبت اطلاعات صحیح در مورد کالا
- پس از ارسال اطلاعات خواسته شده باید ارسال شود تا ثبت شده و کد رهگیری برای شرکت حمل و نقل ارسال شود.
- بر روی برگه معتبر بارنامه اطلاعات پرینت گرفته میشود.
چه شرکتهایی بارنامه را صادر میکنند؟
کلیه شرکتهای حمل و نقل و شعب آنها در سراسر کشور که مجوز باربری برای آنها صادر شده است مجاز هستند تا بارنامه صادر نمایند. در سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای این شرکتها ثبت شده اند و درخواستهای آنها برای صادر شدن بارنامه، استعلام و پس از اعلام نتیجه از طریق سامانه، بارنامه صادر شده را تحویل گرفته و چاپ میکنند.
قوانین و مقررات صدور بارنامه
این قوانین باید توسط طرفین قرارداد یعنی صادرکنندگان یعنی شرکتهای حمل و نقل، گیرندگان، فرستندگان و رانندگان رعایت شود و در صورت هر گونه تخلف در بارنامه صادر شده، بارنامه باطل خواهد شد. در زیر به قوانین و مقررات صدور بارنامه اشاره میشود:
اطلاعات راننده شامل: نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، آدرس محل سکونت، محل صدور، شماره کارت هوشمند، شماره گواهینامه، دفترچه کار راننده اول و دوم در بارنامه ذکر میشود.
اطلاعات عمومی: این اطلاعات در بارنامه شامل سریال و شماره بارنامه میباشد.
اطلاعات فرستنده و گیرنده بار: این بخش شامل نام و نام خانوادگی و همچنین آدرس فرستنده و گیرنده میباشد.
اطلاعات بار: در این بخش نام محموله، نوع بسته بندی، مبدا و مقصد بار، وزن بار به طور دقیق در بارنامه درج میشود.
اطلاعات خودرو حمل بار: این قسمت شامل اطلاعاتی چون شماره پلاک وسیله نقلیه، نوع بارگیری، شماره کارت هوشمند، سری پلاک، محل شماره گذاری و کارخانه ساخت میباشد.
اطلاعات مالی: در این قیمت میزان کل کرایه حمل بار، پیش کرایه پرداخت شده توسط مالک بار، کمیسیون دریافتی، حق پایانه باربری، باقیمانده کرایه و همچنین حق بیمه پرداخت شده به طور کامل درج میگردد.
بیشتر بخوانید : آشنایی با نحوه صدور بارنامه الکترونیکی
بارنامه حمل بین المللی کامیون
این نوع از بارنامه شامل قوانین کنواسیون حمل و نقل میباشد یعنی کلیه مشخصات کالا، مشخصات فرستنده و گیرنده باید به مهر ورود و خروج کشور مقصد نیز ممهور شود.
فرستنده، گیرنده و رانندگان باید تابع قوانین باربری بین المللی باشند و مطابق با آن رفتار نمایند که شامل موارد زیر میباشد:
- صادر کنندگان به عنوان شرکت و موسسات حمل و نقل:
باید مندرجات بارنامه اعم از قید کردن هزینه حمل بار مطابق با قرارداد حمل تنظیم نمایند.
صدور بارنامه معتبر و اخذ پروانه عبور برای بارهایی که مشمول بارهای ترافیکی هستند.
صدور بارنامه از مبدا به سایر نقاط کشور
صدور بارنامه و بیمه مسئولیت بار
- فرستندگان:
اعلام مشخصات ارسال کننده بار و آدرس دقیق محل بارگیری
اعلام مشخصات گیرنده بار و آدرس صحیح مکان تحویل بار
بارگیری در زمان مشخص و اعزام برای جلوگیری از خسارتهای احتمالی
اعلام مشخصات محصول اعم از وزن، تعداد، نوع بسته بندی، ارتفاع، طول و عرض بار
- گیرندگان:
تخلیه در زمان مشخص برای جلوگیری از پرداخت حق توقف وسیله نقلیه
پرداخت کل کرایه مندرج در بارنامه به راننده حمل بار و موسسه حمل و نقل
- رانندگان:
حضور راننده در زمان بارگیری
عزیمت به سمت مقصد پس از بارگیری جهت تحویل بار در زمان تعیین شده
همراه داشتن بارنامه صادر شده جهت دریافت کرایه در مقصد
مراقبت و نگهداری از بار از زمان بارگیری تا مقصد
تحویل بار در زمان تعیین شده در بارنامه
بارنامههای بین المللی: در بارنامههای بین المللی باید بارنامه توسط کشور مقصد نیز ممهور گردد در غیر این صورت بار در گمرک توسط دولت تا زمان رفع مشکل ضبط میگردد.
هزینه صدور بارنامه چقدر است؟
میزان هزینه صدور بارنامه و بیمه بار به عوامل مختلفی بستگی دارد و هزینه آن ثابت نیست.
یکی از مواردی که بر میزان هزینه آن اثرگذار است ارزش مالی کالای ارسالی میباشد. کالاهای ارسالی با توجه به میزان قیمت آنها در بازار ارزش گذاری میشوند. هزینه بیمه نامه بار هم با توجه به نوع بار محاسبه میگردد.
همچنین وزن بار، مبدا و مقصد و روشی که بار با آن منتقل میشود ( اعم از جاده ای، راه آهن، کشتی و هوایی) در میزان هزینه تاثیر گذار میباشد.
بیشتر بخوانید : بارنامه الکترونیکی یا بارنامه کاغذی
صدور بارنامه توسط بارولاین
بارولاین به عنوان یک بازارگاه معتبر الکترونیکی فضایی مطمئن را در اختیار شرکتهای حمل و نقل، صاحبان بار و رانندگان قرار داده است تا بدون حضور واسطهها به مبادله بار بپردازند. صدور بارنامه در بارولاین در مدت زمان کوتاهی انجام میشود. رانندگان در سراسر کشور میتوانند بارنامه صادر شده خود را از نزدیکترین باربری تحویل بگیرند. بارولاین انواع بارنامه را برای مقاصد مختلف صادر مینماید. تنها کافی است تا با ثبت نام در بارولاین از مزایای بارنامه الکترونیکی آن بهره مند شوید.
کلام آخر:
صدور بارنامه از سوی شرکتهای معتبر و دارای مجوز از سوی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای صورت میگیرد. پس از الکترونیکی شدن کارها، صادر شدن بارنامه توسط شرکتهای حمل و نقل باعث راحتی خیال صاحبان بار، کاهش هزینههای جابجایی و گمرکی، امنیت بالا و سرعت بخشیدن به زمان صدور آن شده است.
وجود افراد شیاد و سودجو نیز در این عرصه سبب شده تا بهترین راه برای جلوگیری از کلاهبردار دریافت کد رهگیری ۱۶ رقمی باشد که از سوی سازمان راهداری و حملو نقل جاده ای صادر میشود. با دریافت این کد مسیر برای سودجویی مسدود شده است.