احتمالا برای شما هم پیش آمده است که در سطح شهر و در خیابانها، با نوعی کامیون مواجه شدهاید که اندازهای کوچکتر از کامیون و بزرگتر از وانت دارد. به چنین کامیونی، کامیونت یا کامیون کوچک میگویند. زادگاه اولیه این ماشینها به ژاپن و پس از جنگ جهانی دوم برمیگردد. در حال حاضر کامیونتها به دلیل ابعاد کوچکتری که دارند در صنعتهای باربری خرد و برای جابهجاییهای درون شهری بسیار کارآمد هستند. این کامیونتها متناسب با باری که حمل میکنند، بارگیر متفاوتی نیز دارند. در ادامه همراه باشید تا شما را با انواع بارگیر کامیونت آشنا کنیم.
بارگیر کامیونت چیست و چه کاربردی دارد؟
پیش از آنکه درباره بارگیر بدانیم، ابتدا بهتر است که با تفاوت کامیونت و کامیون آشنا شویم. در حقیقت، کامیونت همان کامیون کوچک است که از نظر ابعاد و اندازه، در حد فاصل بین کامیون و وانت قرار دارد. جالب است بدانید که کامیونت اولین بار در کشور ژاپن و بعد از جنگ جهانی دوم ساخته شده است و یکی از رایجترین و پرطرفدارترین انواع ماشینهای باربری در کارهای خدماتی و بازرگانی خرد شناخته میشود. به این کامیونتها Kei truck میگویند.
این ماشینها، دارای یک اتاقک کوچک و یک بارگیر هستند. بارگیر کامیونت همان محفظهای است که برای انتقال بار از آن استفاده میشود. بهطور میانگین تناژ بارگیری کامیونت از ۵/۱ تن تا ۱۲ تن است. برای مشخص کردن میزان بار در این بارگیرها، باید به طول و عرض بارگیر نیز دقت کرد. چراکه کامیونتهای مختلف، ابعاد بارگیر متفاوتی دارند.
از بارگیر کامیونت نیز مانند بارگیر انواع کامیون برای باربری و جابهجایی کالاها و مواد سنگین استفاده میشود. کامیونتها معمولا دارای چهار چرخ محور هستند و به همین دلیل ظرفیت حمل محدودتری نسبت به کامیونهای ۶ چرخ، ۱۰ چرخ و… دارند.
آشنایی با انواع بارگیر کامیونت
همانطور که گفتیم کامیونتها نیز ابعاد و اندازههای متفاوتی دارند و این تفاوت ابعاد در تفاوت انواع بارگیر هم قابل مشاهده است. همچنین بارگیر بسیاری از کامیونتها متناسب با نوع باری که حمل میکنند، طراحی و تجهیز میشود. برای مثال اگر کالایی که کامیونت حمل میکند از نوع مواد فاسدشدنی مثل انواع مواد غذایی باشد، بارگیر آن را به نوع بخچالی تغییر میدهند تا از فاسد شدن مواد در هنگام جابهجایی جلوگیری شود. بهطورکلی انواع بارگیر کامیونهای کوچک عبارت است از:
- بارگیرهای یخچالدار
بارگیرهای یخچالدار دارای دیوار، سقف و کف هستند و عایقبندی شدهاند. از این بارگیرها برای حمل مواد تازه و فاسد شدنی مثل بستنی، گوشت و ماهی، سبزیجات و حتی داروها استفاده میشود.
- بارگیرهای اتاقدار
بارگیرهای اتاقدار که به آنها «تیلت» هم گفته میشود، رایجترین نوع بارگیرها هستند که دارای دیوار و سقف بوده و فضای محصوری را برای بارگیری ایجاد میکنند. این بارگیرها، معمولا از عقب دارای در برای تخلیه بار هستند.
- بارگیرهای کفی یا تخت
بارگیرهای کفی یا تخت دارای یک کفه کاملا صاف هستند و هیچ دیوار یا سقفی ندارند. به همین دلیل امکان بارگیری سریعتر و آسانتر از دیگر انواع بارگیر است. اما هیچ محفظهای در اطراف برای محافظت از بار ندارد. معمولا برای حفظ بار از دیوارهای جداشونده یا طناب استفاده میکنند.
- بارگیرهای دارای تانکر
از تانکرها برای حمل مایعات یا گازها مثل بنزین و نفت استفاده میشود. با توجه به نوع مایعات یا گازها، تانکرها نیز انواع مختلفی دارند.
مشخصات و ابعاد بارگیر کامیونت
همانطور که اشاره کردیم، کامیونتها اندازههای متفاوتی داشته و بارگیر آنها نیز متناسب با نوع باری که حمل میکنند، متغیر خواهند بود. بنابراین نمیتوان بهصورت دقیق از مشخصات و ابعاد بارگیر صحبت کرد. بهطورکلی تناژ بارگیری کامیونتها از ۱.۵ تن تا ۱۲ تن است. همچنین یک کامیونت معمولی تا ۳۵۰ کیلوگرم ظرفیت بارگیری دارد. البته
بعضی از این کامیونتها دارای موتورهای پیشرفتهتر هستند و توانایی حمل بالاتری دارند که در چنین حالتی، ظرفیت بارگیری آنها نیز افزایش مییابد.
کلام آخر
همانطور که گفتیم کامیونتها در حقیقت نوعی کامیون کوچک هستند و به همین دلیل بارگیرها و ظرفیت بار کمتری نسبت به کامیونها دارند. معمولا از کامیونتها برای حمل و نقل کالاها و مواد نسبتا سنگین در کارهای خدماتی و بازرگانی خرد استفاده میشود.
منابع : en.wikipedia