یکی از اصطلاحات رایج در صنعت بینالمللی باربری، کابوتاژ است که بهاشتباه در فارسی کاپوتاژ هم تلفظ میشود. کابوتاژ یکی از مهمترین مجوزها برای حملونقل بینالمللی شناخته میشود که اداره گمرک برای رانندگان وسایل نقلیه سنگین، صادر میکند. اگر شما هم در حوزه باربری کار میکنید یا مالک خودروی سنگین ترانزیت هستید، احتمالا بارها با نام کابوتاژ برخورد کردهاید. در ادامه همراه باشید تا درباره کابوتاژ ماشین های سنگین و شرایط دریافت آن بیشتر به شما بگوییم.
کاپوتاژ یا کابوتاژ چیست؟
اگر شما هم در صنعت لجستیک و حملونقل مشغول به کار هستید، احتمالا بارها با اصطلاحات تخصصی مثل کابوتاژ برخورد کردهاید. کابوتاژ (Cabotage) که در فارسی کرانبری هم گفته میشود، معمولا با تلفظ اشتباه کاپوتاژ هم شنیده میشود.
بهصورت کلی، کابوتاژ به معنای حمل کالا یا مسافر از نقطهای به نقطه دیگر در یک کشور مشابه از طریق راههای دریایی، هوایی یا زمینی است، البته در شرایطی که کاربر حملونقل متعلق به کشور دیگری باشد. اما اگر بتوان کالایی را به دلیل نزدیکی راه یا صرفه اقتصادی برای حمل از یک نقطه به نقطه دیگر از خاک کشور خارج و از کشور دیگری عبور داد، بازهم این کالا مشمول قانون کابوتاژ میشود.
کابوتاژ خودرو هم بر اساس این قانون شکلگرفته است. احتمالا برای شما هم پیش آمده باشد که بخواهید با ماشین شخصیتان به خارج از کشور سفر کنید یا باری را با ماشین سنگین و از طریق جادهها از کشوری به کشور دیگر حمل کنید؛ در چنین شرایطی باید کابوتاژ خودرو و ماشین های سنگین را دریافت کنید.
کابوتاژ خودرو یا ماشین شخصی به معنای دریافت مجوز خروج از گمرک با ماشین شخصی از کشور است. اداره گمرک این مجوز را صادر میکند و معمولا مدت آن یکساله است. این مجوز خودبهخود باطل نشده و برای باطل کردن آن باید به گمرک مراجعه کنید. همچنین باید یک ماه پیشازتاریخ انقضا، آن را تمدید کنید تا متحمل جریمههای سنگین نشوید. با داشتن این مجوز، بدون نگرانی میتوانید با ماشین شخصی خود سفرکرده و از مرز خارج شوید.
اما منظور از کابوتاژ ماشین های سنگین چیست؟ در ادامه همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم.
منظور از کابوتاژ ماشین های سنگین چیست؟
در صنعت حملونقل کالا و باربری، جابهجایی کالاها از طریق مرزهای زمینی و جادههای بینالمللی بسیار رایج است. ماشینهای سنگین اگر قصد جابهجایی بار از کشوری به کشور دیگر را داشته باشند و از خطوط مرزی عبور کنند، نیاز به دریافت کابوتاژ خواهند داشت. اما اگر قصد خروج از کشور را نداشته و تنها از جادههای مرزی عبور کنند، دیگر نیازی به دریافت کابوتاژ نخواهد بود، چراکه در خاک یک کشور هستند.
بنابراین اگر شما هم در حوزه باربری کار میکنید و قصد انتقال بار بهصورت بینالمللی را دارید، حتما باید برای دریافت کابوتاژ ماشین های سنگین اقدام کنید. در ادامه همراه باشید تا راهنمای دریافت کاپوتاژ ماشین را به شما معرفی کنیم.
راهنمای کاپوتاژ ماشین: مدارک موردنیاز و هزینه های کاپوتاژ ماشین های سنگین
برای سفر به خارج از کشور و دریافت کابوتاژ، باید پلاک خودروی خود را به پلاک بینالمللی تغییر دهید تا کابوتاژ ماشین های سنگین برایتان صادر شود. مدارک موردنیاز برای دریافت کاپوتاژ عبارت است از:
- گواهینامه
- کارت ماشین
- پاسپورت
- بیمهنامه
- شناسنامه مالکیت خودرو
- سند و فاکتور فروش خودرو
- عکس ۳ در ۴
اگر برای شرکتهای باربری کار میکنید و ماشین سنگین متعلق به شما نیست، باید مدارک مالک خودرو را ارائه داده و از او وکالتنامه رسمی دریافت کنید. هزینه های کاپوتاژ ماشین های سنگین وابسته به مدارکی است که باید آنها را دریافت کنید. ممکن است که پلاکتان بینالمللی باشد یا گواهینامه خود را از قبل ترجمه کرده باشید، در چنین شرایطی هزینه دریافت کاپوتاژ ماشین های سنگین برایتان کاهش پیدا میکند.
پس از آمادهسازی تمام مدارک، باید به اداره گمرک مراجعه کرده و برگه دریافت کاپوتاژ را پر کنید.
کلام آخر
همان طور که گفتیم با دردستداشتن برگه کاپوتاژ، میتوانید خودروی شخصی یا باری خود را از بین مرزها و کشورها عبور دهید. اما فراموش نکنید که اعتبار مفید کاپوتاژ تنها ۱۱ ماه است و در ماه آخر نمیتوانید از آن استفاده کنید؛ بنابراین پیش از رسیدن به ماه آخر اعتبار، حتما آن را تمدید کنید. همچنین در نظر داشته باشید که کاپوتاژ خودبهخود باطل نمیشود، اگر قصد فروش ماشین خود را دارید یا به هر دلیل دیگری میخواهید برای ابطال آن اقدام کنید، حتما به اداره گمرک سر زده و مجوز خود را باطل کنید. پیش از شروع سفر هم فهرست کشورهایی که کاپوتاژ ایران را معتبر میدانند، بررسی کنید تا در طول مسیر به مشکل برنخورید.
منابع : avestaelipi ، kite