کارت سلامت رانندگان شاید به ظاهر یک کارت ساده باشد، اما میتواند جان صدها انسان را تضمین کند. چراکه رانندگان برای دریافت این کارت، باید در آزمایشهای مختلفی شرکت کرده تا سلامت جسمی و روانی آنها تایید شود. به این ترتیب رانندگان با آگاهی کامل از سلامت خود، راهی جادهها شده و هیچ بیماری پنهانی نمیتواند در هنگام رانندگی برای آنها دردسرساز شود. اگر برای شما سوال است که کارت سلامت چیست و چه کاربردی دارد، در ادامه همراه باشید.
کارت سلامت رانندگان چیست؟
بسیاری از کالاهای ضروری و مورد نیازمان، به کمک رانندگان و با گذر از جادههای پرپیچوخم کشور به دست ما میرسد. این رانندگان هستند که ساعتها در پشت ماشین نشسته و نیازهای ما را به دستمان میرسانند. به همین دلیل میتوان گفت که رانندگی شغلی حیاتی است و حفظ سلامت رانندگان بسیار اهمیت دارد؛ چرا که رانندگان ساعتهای متوالی بدون تحرک بدنی در جادهها حرکت میکنند.
بنابراین بسیار رایج است که سلامت جسمی و حتی روانی آنها در معرض خطر باشد. تغییر رژیم غذایی در سفرهای جادهای، عدم توجه به تحرک بدنی، ارتعاشات ماشینهای در حال حرکت و استرسهای ناشی از تصادفات و بسیاری موارد دیگر همگی منجر به بیماریهای جسمی و روانی مثل اضطراب، قلبی عروقی، عضلانی و حتی اسکلتی در این افراد میشود. کارت سلامت رانندگان راهکاری است که برای بررسی و حفظ سلامت رانندگان کاربرد دارد. با صدور این کارت برای رانندگان، میتوان سلامت آنها و دیگر رانندگان وسایل نقلیه در جادهها را با جلوگیری از تصادفات تضمین کرد.
کاربرد کارت سلامت
همانطور که گفتیم بهدلیل نوع کار و سبک زندگی متفاوت رانندگان، این امکان وجود دارد که سلامت آنها در معرض خطر باشد. برای دریافت کارت سلامت، باید به مراکز طب کار مراجعه کنید و آزمایشهای لازم مثل بیناییسنجی، شنواییسنجی و تست روانشناسی را انجام دهید. به همین دلیل با مراجعه به مراکز طب کار و انجام آزمایشهای لازم، میتوانید از سلامت یا بیماریهای پنهان خود مطلع شوید.
به این ترتیب، با آگاهی کامل از سلامت خود میتوانید راهی جادهها شوید. اگر زودتر از موعد از بیماری پنهان خود آگاه شوید، دیگر مانعی در شغل رانندگی برایتان وجود نخواهد داشت. چراکه میتوانید از حملات ناشی از انواع بیماری مثل سکته یا سرگیجه جلوگیری کرده و مانع از تصادفات جادهای شوید.
جالب است بدانید که شرط صدور کارت هوشمند برای رانندگان حملونقل جادهای برون شهری، دریافت کارت سلامت است.
نحوه ثبت نام کارت سلامت
برای ثبت نام و دریافت این کارت باید به مراکز صدور کارت سلامت رانندگان در شهر یا استان خود مراجعه کنید. برای ثبت نام کارت سلامت رانندگان باید مدارک زیر را به همراه داشته باشید:
۱. گواهینامه رانندگی (اصل و کپی)
۲. کارت ملی (اصل و کپی)
۳. کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت سربازی (نامه نظام وظیفه جهت تعیین نوع بیماری در صورت معاف بودن از سربازی)
۴. عکس ۳ در ۴ (دو قطعه)
پس از پر کردن فرمهای مورد نیاز و تحویل مدارک، باید آزمایشهای لازم را انجام دهید. بنابراین بهتر است که ۸ تا ۱۰ ساعت قبل از انجام آزمایش چیزی نخورده و ناشتا باشید. آزمایش های کارت سلامت رانندگان عبارت است از:
۱. بیناییسنجی
۲. شنواییسنجی
۳. تست روانشناسی
۴. آزمایش خون و ادرار
۵. بررسی اختلالات (قلبی، کلیوی، حرکتی، تنفسی و خواب)
برای انجام این آزمایشها باید به مراکز طب کار مراجعه کنید. اگر بالای ۴۰ سال سن داشته باشید، نوار قلب هم از شما گرفته میشود. همچنین در این مراکز، برای شما کلاسهای آموزشی درباره بیماریهای مختلف برگزار شده و باید در آنها شرکت کنید. پس از انجام آزمایشها و شرکت در کلاسهای مورد نیاز، اطلاعات سلامت شما بهصورت اینترنتی در سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور ثبت میشود.
برای استعلام کارت سلامت خود به وبسایت سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور مراجعه کرده و کد ملی خود را وارد کنید.
کلام آخر
همانطور که گفتیم، بهدلیل سخت بودن شغل رانندگی، حفظ سلامت رانندگان و آگاهی از بیماریهای پنهان میتواند به پیشرفت شغلی و جلوگیری از تصادفات جادهای کمک کند. به همین دلیل چند سالی میشود که در کشور با هدف غربالگری رانندگان، کارت سلامت صادر میشود. برای دریافت این کارت، باید به مراکز مجاز صدور این کارت مراجعه کرده و آزمایشهای لازم را انجام دهید.
منابع : payvaranteb ، samparstebekar