بخش عمده صادرات و واردات کالاها به وسیله حملونقل جادهای و توسط رانندگان کامیون انجام میشود. همانطور که صنعت حملونقل جادهای، نقشی مهم و حیاتی در پیشرفت اقتصادی کشور دارد؛ توجه به سبک زندگی رانندگان هم از اهمیت ویژهای برخوردار است. چراکه عدمتوجه به مسائلی مانند تغذیه سالم کامیونداران در جاده و میزان تحرک و شرایط جسمی آنها میتواند مشکلات مالی و انسانی زیادی به وجود آورد. زندگی به سبک راننده کامیون برای بسیاری ناآشنا است و درباره سختیها و خطرات این شغل کمتر صحبت شده است. ما در این مقاله بهطور کامل در مورد تغذیه سالم کامیونداران در جاده توضیح خواهیم داد. همراه ما باشید.
چرا سلامت غذایی کامیونداران در جاده اهمیت دارد؟
رانندگان کامیون بیشتر زمان خود را پشت فرمان ماشین و در جادهها سپری میکنند؛ به همین دلیل به عادات غذایی خود و میزان تحرک و ورزششان توجه کمتری دارند. در حالی که علاوهبر داشتن مهارتهای مکانیکی و آشنایی با خودروهای سنگین، قدرت بدنی برای یک راننده جزو کلیدیترین ویژگیها به شمار میرود. اضافه وزن و چاقی، عدممصرف مناسب میوه و سبزیجات، کمردرد و مصرف غذاهای نیمهآماده یا ناسالم از مشکلات رایج رانندگان است که میتواند موجب بیماریهای قلبی و دیابت شود. تنها خطری که کامیونداران را تهدید میکند خرابی ماشین یا تصادف جادهای نیست؛ بلکه سلامت جسمی و ذهنی آنها هم است که بهدلیل دوری از خانه و سبک زندگی ناسالم درمعرض خطر خواهد بود.
۱۰ نکته برای تغذیه سالم کامیونداران در جاده
نکاتی که به رانندگان کمک میکند تا در طول سفر تغذیهای سالم داشته باشند و از ابتلا به بیماریهای مختلف جلوگیری کنند، شامل موارد زیر است:
- غذاهای سالم
مصرف بیش از حد غذاهای پرکالری، نیمهآماده و چرب علاوهبر بهخطر انداختن سلامت بدن، باعث خوابآلودگی هم میشوند. همین موضوع میتواند احتمال تصادفهای جادهای را افزایش دهد. همچنین مصرف میوه، سبزیجات، غذاهای خانگی، کاهش مصرف نوشابه و برنج سفید انتخابهای سالم و بهتری هستند.
- رستورانهای بینراهی
تا جایی که امکان دارد در رستورانهای بینراهی غذا نخورید؛ چون در این غذاخوریها معمولا غذاهای چرب و پرکالری سرو میشود و احتمال مسمومیت غذایی هم وجود دارد. بهتر است در صورتی که مجبور بودید در این مکانها غذا بخورید، سالاد، سوپ، جوجه یا مرغ سفارش دهید.
- یخچال و تابه
وجود یخچال درکابین راننده به شما این امکان را میدهد که از خانه غذا بیاورید یا مواد غذایی را در آن برای مدت زمان طولانی نگهداری کنید. علاوه بر این زمانی که خودتان غذا بپزید، میتوانید از مواد غذایی سالم در آن استفاده کنید.
- آب
روزانه باید هشت لیوان آب بنوشید. تامین آب موردنیاز بدن از حساس خستگی و خوابآلودگی جلوگیری میکند. همچنین بهتر است میزان مصرف نوشیدنیهای گازدار و شیرین مانند نوشابه و آبمیوههای مصنوعی را کاهش دهید؛ به جای آن آبمیوههای طبیعی بنوشید.
- وعدههای غذایی
صبحانه اصلیترین وعده غذایی است و میزان انرژی روزانه بدن را تامین میکند. وجود سبزیجات، غلات مانند جو دوسر و پروتئین مثل تخممرغ در صبحانه مفید و لازم است. تقریبا ۴ وعده غذایی سبک در طول روز شامل وعدههای غذایی اصلی مثل ناهار و شام و یک میانوعده داشته باشید. به هیچ عنوان از وعدههای اصلی بهدلیل کار یا رانندگی غافل نشوید.
- لبنیات
مصرف لبنیات موجب خوابآلودگی میشوند. بعد از مصرف شیر، ماست یا دوغ حتما مدتی را استراحت کنید و بعد رانندگی کنید.
- نعنا و دارچین
مصرف نعنا و دارچین به صورت دمنوش، چای یا آدامس میزان هوشیاری شما را درحین رانندگی افزایش میدهد.
- غذاهای گیاهی
حداقل چهار روز در هفته، غذاهای گیاهی مصرف کنید و میزان گوشت و مرغ را کاهش دهید. چون برای بهبود فشار خون بالا، کنترل قند خون و کاهش کلسترول مفید است. بهطور مثال میتوانید برای صبحانه مقداری جو دوسر، برای ناهار یک کاسه خوراک لوبیا یا یک مشت آجیل برای میانوعده بخورید.
- کربوهیدرات
سعی کنید از مصرف بیش از حد کربوهیدراتها مانند سیبزمینی، ماکارونی، نان و کلوچه و شیرینیها خوددرای کنید. بهجای نان سفید از نانهای سبوسدار مانند نان جو یا سنگک استفاده کنید.
- تنقلات
مصرف زیاد تنقلاتی مانند چیپس، پفک و شکلات برای سلامتی شما مضر است. میوههای تازه، آجیل یا میوههای خشک گزینههای سالمتری محسوب میشوند.
کلام آخر
توجه رانندگان و شرکتهای باربری به تغذیه سالم کامیونداران در جاده و سبک زندگی آنها، نهتنها موجب حفظ سلامت جسمی و روحی نیروی کار میشود، بلکه میزان خسارتهای مالی و انسانی صنعت حملونقل را هم کاهش میدهد. رانندگان بهدلیل سفرهای طولانیمدت در جادهها، اغلب به شرایط بدنی خود توجه نمیکنند و عادات ناسالمی مانند غذا خوردن در رستورانهای بینراهی، کاهش مصرف میوه و سبزیجات و خوردن غذاهای چرب دارند.
منبع : truckinginfo