کانتینر یک ابزار مهم در صنعت حملونقل است. هر کانتینر درون خود مقداری بار را نگهداری کرده و در طول مسیر یا در انبار از آن در برابر شرایط مختلف محافظت میکند. این شرایط ممکن است سرما یا گرمای بیش از حد یا ضربهخوردن در هنگام حملونقل جادهای باشد. کانتینر انواع مختلفی دارد که معروفترین و پرکاربردترین کانتینر «کانتینر هدف عمومی» است که از یک جعبه فلزی مقاوم تشکیل میشود. عموما روی در کانتینرها کدهایی نوشته میشود که هر کدام معنای خاصی دارند و با شناخت آنها میتوان از آسیب دیدن بارها جلوگیری کرد.. در این مطلب قصد داریم چیستی کد کانتینر و اهمیت آن را بررسی کنیم، در ادامه همراه باشید.
کانتینر چیست و چه انواعی دارد؟
واژه کانتینر (Container) در انگلیسی به معنای ظرف است. در باربری، کانتینر معمولا به جسم مکعب و فلزی بزرگی گفته میشود که مقادیری بار را در خود نگهداری میکند. از این کانتینرها در پشت کامیون، روی کشتی و درون انبارها برای نگهداری بار یا کالا استفاده میشود. در حمل و نگهداری بار از انواع مختلف کانتینر استفاده میشود که در ادامه مهمترین آنها را معرفی میکنیم.
- کانتینر هدف عمومی (General Purpose): این کانتینر را تحت عنوان «کانتینر خشک» هم میشناسند. این کانتینر همان تصویر عمومی موجود در ذهن مردم از کانتینرها است. یک محفظه فلزی که نسبت به شرایط آبوهوایی و مواد مختلف عایق بوده و سطح بالایی از حفاظت بار را ارائه میدهد. تصویر دهها جعبه فلزی بزرگ روی یک کشتی را احتمالا در فیلمهای سینمایی یا اخبار دیدهاید.
- کانتینر با کف صاف: این کانتینر از یک کف صاف و دو دیواره تشکیل شده است. در واقع اگر از کانتینر هدف عمومی، دو دیوار کناری و سقف را حذف کنیم به این نوع از کانتینر خواهیم رسید. کانتینر با کف صاف برای جابهجایی قطعات ماشینی بسیار بزرگ، که حجم زیادی دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
- کانتینر بدون سقف: باز هم در کانتینر هدف عمومی، اگر سقف قابل حذف کردن باشد، کانتینری بدون سقف خواهیم داشت. این کانتینر برای جابهجایی مواد و کالاهایی که ارتفاع زیادی دارند مورد استفاده قرار میگیرد.
- کانتینر دو در: کانتینر هدف عمومی یک جعبه است که تنها در یکی از ابعاد خود درب دارد. اما در این نوع کانتینر از هر دو طرف درب داریم. نام دیگر این نوع از کانتینر «کانتینر تونلی» است. برای جابهجایی میلگردهای طویل از این کانتینر استفاده میشود.
- کانتینرهای مکعب بزرگ: همان کانتینر هدف عمومی با طولی بلندتر. تنها تفاوت این کانتینر با کانتینر هدف عمومی ظرفیت وزنی و حجمی بالاتر است.
- کانتینر بازشونده از طرفین: معمولا در کانتینر درب جلو و عقب آن قرار دارد. در این کانتینرها در از طرفین به بیرون باز میشود. اگر مشکل وارد کردن بار از درب کوچک کانتینرهای معمولی را داشته باشیم، این کانتیر مورد استفاده قرار میگیرد.
- کانتینر با دمای کنترل شونده: برای جابهجایی موادی که حساس به دما هستند از این کانتینرها استفاده میشود.
انواع کد کانتینر چه معنایی دارند؟
روی کانتینرها معمولا پر است از نشانهها، ارقام و حروفی که در حالت عادی نامفهوم و گنگ به نظر میرسند. این نشانهها برای افرادی مثل انبارداران، حملکنندگان و تحویلگیرندگان بار مفهوم بوده و مشخصات بار را به اطلاع آنان میرسانند. محل قرارگیری کد کانتینر روی درب کانتینر است. در ادامه هر کدام از این کدها را معنی میکنیم.
- شماره کانتینر: ترکیبی از حرف و رقم است که کانتینر را از دیگر کانتینرها جدا میکند. این معمولا از چهار حرف و هفت رقم تشکیل میشود. سه حرف اول یک کد اختصاصی برای شرکت صاحب بار (BIC) بوده و حرف چهارم نوع کانتینر را مشخص میکند. برای مثال اگر حرف چهارم U باشد، یعنی کانتینر مخصوص حمل بار است. پس از این چهار حرف اولیه، ۶ یا هفت رقم میآید که در نهایت همه با هم تشکیل یک کد منحصربهفرد را میدهند. این کد برای کانتینرها مثل کد ملی برای اشخاص عمل میکند.
- Check Digit: رقم آخر شماره کانتینر را برای تایید درستی آن در قسمت دیگری از کانتینر قرار میدهند.
- کد ایزو: سازمان استاندارد بینالمللی (ISO) به هر کانتینر یک شماره منحصربهفرد اختصاص میدهد. این شماره برای جلوگیری از سردرگمی در هنگام چک کردن بار و همچنین بستن راه بر افراد سودجو قاچاقچیان تخصیص داده میشود.
- حداکثر وزن قابل حمل: Max Gross Weight یا حداکثر وزن قابل حمل مقدار مجازی بارگیری برای یک کانتینر است. صاحبان بار و جابهجاکنندگان آن موظفند به این مقدار پایبند باشند. در صورت رعایت نکردن حداکثر وزن و بروز مشکل، صاحب بار، شرکت حملونقل و کسی که برای جابهجایی به این کانتینر جواز داده است در معرض اتهام قرار دارند.
- وزن خود کانتینر: این مقدار برای برنامهریزیهای صاحبان بار از اهمیت ویژهای برخوردار است. چون که مشخص میکند دقیقا چه مقدار بار میتوان درون این کانتینر قرار داد.
- حداکثر وزن مجاز محموله: همانطور که از اسم آن پیدا است، مشخص میکند چه مقدار باری میتوان وارد کانتینر کرد. این بخش مهمترین بخش کد کانتینر برای شرکتهای حملونقل به حساب میآید.
- حداکثر حجم مجاز: این عدد نشان میدهد که محفظه کانتینر چقدر حجم را میتواند در خود نگه دارد.
- بخش مجوزها: تمام مجوزهای محلی و مهرهای تایید در این قسمت قرار میگیرند. این مجوزها با توجه به هر منطقه متفاوت بوده و توسط نهادهای نظارتی مورد بررسی قرار میگیرد.
- مجوز استفاده از کانتینر: وجود این مهر تایید نشان میدهد که کانتینر قابل استفاده بوده و سالم است.
کلام آخر
برای جابهجایی بار در حجم بالا باید از ابزاری استفاده شود که بتواند از بار در برابر شرایط محیطی محافظت کند. کانتینر یک مکعب فلزی است که درون خود بار یا کالا را نگه میدارد. این مکعب متناسب با انواع مختلف بار، انواع مختلفی دارد. مثلا کانتینرهای بدون دیواره برای حمل ماشینآلات سنگین و بسیار بزرگ طراحی شدهاند و مواد فاسدشدنی در کانتینرهایی با دمای قابل کنترل جابهجا میشوند. در این مطلب سعی کردیم کانتینر و مهمترین انواع آن را شناخته و با کد کانتینر (ارقام موجود روی بدنه آن) بیشتر آشنا شویم.
منبع : bison-jacks