حواس پرتی در رانندگی یکی از رایجترین عواملهای تصادفات جادهای شناخته میشود که نه تنها در ایران، بلکه در تمامی کشورهای جهان هرساله خسارتهای مالی و جانی بسیاری ایجاد میکند. اگر راننده ماشین سنگین باشید و مسئولیت جابهجایی بار را برعهده داشته باشد، کوچکترین حواس پرتی میتواند خسارتهای جبرانناپذیر بزرگی را ایجاد کند. چرا که کنترل ماشینهای سنگین سختتر از ماشینهای سواری است و در مقابل بار و کالاها هم مسئول هستید. بنابراین با شناخت عواملی که منجر به حواس پرتی و بیتوجهی میشود، تمرکز خود را در رانندگی حفظ کرده و بارتان را سالم به مقصد برسانید. در ادامه همراه باشید تا ۱۰ نکته برای جلوگیری از حواس پرتی در رانندگی را به شما معرفی کنیم.
بیتوجهی و عدم تمرکز از عوامل موثر در تصادفات رانندگی
رانندگی شاید به ظاهر یکی از سادهترین کارهایی باشد که ما در طول روز انجام میدهیم، اما همین کار ساده میتواند به یکی از سختترین و پیچیدهترین شغلهای جهان تبدیل شود. برای مثال رانندگان ماشینهای سنگین که بارها و محصولات بزرگ و کوچک را از منطقهای به منطقه دیگر حمل کرده و در این مسیر از جادههای باریک، پرپیچوخم و صعبالعبور گذر میکنند؛ در معرض انواع خطرات و تصادفات جادهای هستند. چرا که کوچکترین بیتوجهی و حواس پرتی میتواند منجر به خسارتهای جبرانناپذیر مالی و جانی شود.
جالب است بدانید که ۸۰ درصد تصادفها در ایران به دلیل حواس پرتی راننده است. خوابآلودگی، غذا خوردن، صحبت کردن با تلفن، سیگار کشیدن و بسیاری رفتارهای دیگر از عوامل حواس پرتی در رانندگی به شمار میروند که میتوانند برای لحظهای کوتاه تمرکز راننده را از رانندگی دور کرده و منجر به حادثهای دلخراش شوند.
بنابراین اگر میخواهید خودتان، ماشینتان و حتی باری که حمل میکنید با ایمنی کامل به مقصد برسد، به اهمیت حواس پرتی در رانندگی توجه کرده و با دوری کردن از آن، از خسارتهای جانی و مالی احتمالی جلوگیری کنید. در ادامه ۱۰ نکته مهم برای جلوگیری از حواس پرتی در رانندگی را به شما معرفی میکنیم.
۱۰ نکته برای جلوگیری از حواس پرتی در رانندگی
با شناخت عواملی که باعث عدم تمرکز و بیتوجهی راننده میشود، میتوان از حواس پرتی جلوگیری کرد. توجه به نکات زیر میتواند مانع از حواس پرتی شما در هنگام رانندگی و در جادهها شود.
۱. کاملا بر رانندگی خود تمرکز کنید. اجازه ندهید هیچ عامل بیرونی یا حتی فکر ذهنی، حواس شما را از جاده و رانندگی منحرف کند. بلکه باید همیشه به جاده نگاه کنید و حواستان به آیینهها، عابران پیاده و وضعیت فنی ماشین باشد.
۲. وسایل خردهریزی که ممکن است در هنگام رانندگی در جاده در ماشین جابهجا شوند یا از خود سروصدا تولید کنند را جمع کرده و روی کف ماشین یا صندلی بگذارید. به این ترتیب میتوانید از جابهجا شدن آنها در هنگام رانندگی و ایجاد صداهای مزاحم جلوگیری کنید.
۳. قبل از شروع به رانندگی، حتما ماشین و کامیون خود را از نظر فنی بررسی کنید. تنظیم کردن صندلیها، آیینهها و حتی باد تایرها را فراموش نکنید. همچنین پس از آغاز سفر، شرایط جوی و آبوهوایی مسیر را هم بررسی کنید تا اگر نیاز زنجیر چرخ و دیگر امکانات هست، آنها را تهیه کنید. همچنین با بررسی ترافیک و راههای ممکن از طریق نقشه، بهترین مسیر را برای انتقال بار خود در نظر بگیرید.
۴. قبل از اینکه سوار ماشین شوید، پوشیدن لباس و دیگر فعالیتهای شخصی خود را به پایان برسانید. برای مثال از مسواک زدن یا بستن دکمههای لباس در حین رانندگی پرهیز کنید و کاملا آماده سوار ماشین خود شوید.
۵. هوشمندانه غذا بخورید. در صورت امکان، قبل از حرکت یا پس از رسیدن به مقصد، غذای خود را میل کنید و به هیچ عنوان در هنگام رانندگی غذا نخورید. اگر گرسنه هستید، در جای مناسبی پارک کرده و سپس غذایتان را میل کنید.
۶. اگر ماموریت شما رساندن بار به مقصد است و رانندگی طولانی و کاری در پیش دارید، به هیچ عنوان حیوان خانگی یا کودکتان را با خود به همراه نبرید. چرا که سفرهای طولانی باربری میتواند خطرناک باشد. اگر شرایط خاصی وجود داشت که مجبور بودید خانوادهتان را با خود به سفر ببرید، حتما از ایمنی آنها مثل تهیه صندلی مخصوص کودک در ماشین اطمینان حاصل کنید.
۷. از دستگاههای تلفن همراه، هنذفری و دیگر دستگاههای مشابه در هنگام رانندگی استفاده نکنید. استفاده از این موارد از عوامل مهم حواس پرتی در رانندگی به شمار میروند. به هیچ عنوان در جاده و در هنگام رانندگی با تلفن همراه خود پیامک ندهید، تلفنی صحبت نکنید و در اینترنت به گشتوگذار نپردازید.
۸. در مسیرهای طولانی حتما با شاگرد خود سفر کنید تا کمک دستتان باشد. اگر هم خسته شدید، ماشین را به او بدهید تا به جای شما رانندگی کند. البته در انتخاب شاگرد راننده کامیون دقت کنید تا فرد مهارتهای لازم و کافی برای رانندگی با ماشینهای سنگین در جادههای خطرناک را داشته باشد.
۹. اگر ذهنتان درگیر مسئله دیگری به جز رانندگی است، در کنار جاده و در مکانی امن توقف کنید. سپس آن مسئله را بررسی کرده و ذهنتان را خالی کنید. اگر چیزی شما را وسوسه میکند، برای مثال بازی کردن با تلفن همراه، آن را خاموش کرده و کنار بگذارید. سپس دوباره به رانندگی خود ادامه دهید.
۱۰. به عنوان یک قانون کلی، اگر موضوعی وجود دارد که مانع از تمرکز شما در هنگام رانندگی میشود، حتما آن را کنترل کنید یا برای مدتی رانندگی را کنار بگذارید.
کلام آخر
همانطور که اشاره کردیم، حواس پرتی یکی از مهمترین عوامل در تصادفهای جادهای به شمار میرود که نه تنها میتواند جان راننده و دیگر مسافران را به خطر بیندازد، بلکه میتواند منجر به خسارتهای مالی و فیزیکی هم شده و به بارها و کالاها آسیب برساند. بنابراین بسیار مهم است که پیش از شروع به رانندگی در جاده، عواملی که منجر به عدم تمرکز و بیتوجهی به رانندگی میشود را بشناسیم و کنترلشان کنیم.
شما برای جلوگیری از حواس پرتی در رانندگی چه پیشنهاد دیگری دارید؟
منابع : exchange ، en.civilica