از زمانهای قدیم، بشر برای تجارت و رونق بخشیدن به صنعت، به حمل بار نیاز داشته است. این نیاز در هیچ زمانی کمرنگ نشده و همچنان یکی از دغدغههای اصلی بشر به حساب میآید. روشهای مختلف باربری، از هوایی گرفته تا دریایی، به دستاندرکاران صنعت کمک میکنند تا مواد اولیه خود را در زمان مناسب دریافت کرده و محصول نهایی خود را به بهترین شکل وارد بازارهای مختلف کنند. در زمان اسبابکشی هم این باربری درونشهری است که به کمک ما میآید. در این میان دو اصطلاح کلی وجود دارد. بعضی از انتقال بارها باربری، و بعضی دیگر اتوبار محسوب میشوند. در این مقاله قصد داریم به تفاوت باربری و اتوبار بپردازیم و موارد استفاده هر کدام را بیان کنیم.
باربری چیست؟
انسان از همان ابتدای شکلگیری تمدن بشری، به حمل بار نیاز پیدا کرد؛ حمل بار از خانهای به خانه دیگر، از شهری به شهر دیگر یا حتی از کشوری به کشور دیگر. این نیاز از آغاز تمدن تا سالهای سال از طریق حیوانات و گاهی انسانها برطرف میشد. اضافه شدن چرخ و بهکارگیری آن در تولید ارابه و کالسکه، باعث ایجاد تحول بزرگی در باربری شد. هر چه زمان گذشت، ابزار جدیدتری با ظرفیتهای بیشتر ظهور کردند. باربری به عنوان یکی از اصلیترین پایههای رشد صنعت، در طول زمان پیشرفت کرد و به جایی رسید که در حال حاضر، روزانهها هزاران تن بار در سراسر جهان از راههای مختلف زمینی و هوایی جابهجا میشوند. تمام این جابهجاییها را میتوان تحت عنوان باربری قرار داد. باربری یعنی بردن یک بار از نقطهای به نقطه دیگر با استفاده از وسایل نقلیه.
اتوبار چیست؟
«اتو» در ابتدای اتوبار از واژه «اتوموبیل» برداشته شده است. اتوبار به حملونقل زمینی بار از طریق انواع اتوموبیل اشاره دارد. تمام بارهایی که روی زمین جابهجا میشوند، از حمل بار به شهری دیگر تا کارهایی مثل اسبابکشی، همگی زیر مجموعه اتوبار قرار میگیرند. اما در اصطلاح عامیانه، از اتوبار بیشتر برای شرکتهای فعال در زمینه حمل بار درونشهری استفاده میشود و سایر شرکتها را تحت عنوان باربری میشناسند. گروه زیادی از مردم، اتوبار و باربری را بهجای یکدیگر استفاده میکنند؛ اما از نظر تخصصی تفاوتهایی بین این دو وجود دارد. حالا قصد داریم پس از تعریف هر دو، به بررسی تفاوت باربری و اتوبار بپردازیم.
باربری و اتوبار چه تفاوتی با هم دارند؟
همانطور که گفتیم، تمام جابهجاییهای بار از نقطهای به نقطه دیگر را میتوان تحت عنوان باربری قرار داد. اما اتوبار تنها محدود به بخشی از باربری است که با انواع اتومبیل انجام میشود. در حال حاضر باربریهایی مثل:
- جابهجایی اسباب و اثاثیه منزل و اداری
- جابهجایی مواد اولیه و کالای نهایی از طریق ماشینهای سنگین و نیمهسنگین
- جابهجایی ابزار صنعتی
- ترانزیت محصولات صادراتی و وارداتی
تحت عنوان اتوبار قرار میگیرند. اما جالب است بدانید که اکثر مردم اتوبار را محدود به جابهجاییهای درونشهری دانسته و انتقال بار بینشهری و بینکشوری را در دسته باربری قرار میدهند. اما تفاوت واقعی این دو در استفاده از انواع ماشین برای انتقال بار است. اتوبار یعنی حمل بار از طریق انواع اتوموبیل و باربری یعنی حمل بار از نقطهای به نقطه دیگر. در واقع اتوبار زیرمجموعه باربری است. بهعبارتدیگر، هر اتوباری را میتوان باربری دانست، اما برای مثال باربری هوایی را نمیتوان یک اتوبار حساب کرد.
تفاوت شرکت های باربری و اتوبار
برای بیشتر پی بردن به تفاوت باربری و اتوبار، میخواهیم ویژگیهای یک شرکت باربری و اتوبار را با هم مقایسه کنیم. کلیدیترین تفاوتهای این دو نوع شرکت عبارتند از:
- شرکتهای باربری معمولا در مقیاس بزرگتر (بینالمللی) فعالیت میکنند. در حالی که فعالیتهای شرکت اتوبار عموما به درون کشور (بینشهری و درونشهری) محدود است.
- هر شرکت اتوبار را میتوان یک شرکت باربری دانست، اما هر شرکت باربری را نمیتوان یک شرکت اتوبار حساب کرد.
- شرکتهای اتوبار تنها به حملونقل زمینی محدود میشوند، در حالی که شرکتهای باربری معمولا علاوه بر حملونقل دریایی و هوایی، حملونقل زمینی را هم (اکثرا ترانزیت) پوشش میدهند.
کلام آخر
حمل بار یکی از پایههای صنعت و رونق اقتصادی است و برای همین یکی از دغدغههای همیشگی بشر به حساب میآید. بشر در ابتدا با استفاده از چهارپایان این کار را انجام میداد؛ اما به تدریج توانست اختراعات تازهتری مثل چرخ یا موتورهای بخار را به آن اضافه کند و آن را توسعه دهد. در حال حاضر، شرکتهای بزرگ و صاحبنامی در سراسر جهان، به جابهجایی بار از نقطهای به نقطه دیگر میپردازند. بعضی از این جابهجاییها تحت عنوان باربری قرار گرفته و بعضی دیگر را به عنوان اتوبار میشناسند. هدف ما در این مقاله بررسی تفاوت باربری و اتوبار و نشاندادن کاربردهای هر کدام به شما بود.
منابع : freightage ، parsibar