Warning: mysqli_query(): (HY000/1194): Table 'wp_options' is marked as crashed and should be repaired in /var/www/html/blog/wp-includes/wp-db.php on line 2056
مگ لاین | شرایط بازنشستگی رانندگان سنگین چگونه است؟

شرایط بازنشستگی رانندگان سنگین چگونه است؟

رانندگان سنگین عموما وظیفه حمل بار بین شهری را برعهده دارند. این افراد علاوه بر مسئولیت سنگین سلامت رساندن بار، مدام خطرات جاده‌ای را هم پیش روی خود می‌بینند. تمام رانندگان سنگین تحت پوشش تامین اجتماعی بوده و حقوق بازنشستگی آنان با فرمولی مطابق بند ۷۶ قانون تامین اجتماعی محاسبه می‌شود. در سال‌های اخیر قوانین حمایتی توسط مجلس برای بازنشستگان راننده تصویب شده است. در این مطلب قصد داریم شرایط بازنشستگی رانندگان سنگین را بررسی کرده و مراحل آن را به شما نشان دهیم.

شرایط کلی بازنشستگی رانندگان

همه ما می‌دانیم رانندگی جاده یکی از سخت‌ترین و خطرناک‌ترین کارهای موجود است. این مسئله در مورد ماشین‌های سنگین بیشتر خود را نشان می‌دهد. برای همین است که در سال‌های اخیر این شغل شامل سختی کار شده و مجلس قوانین ویژه‌ای برای بازنشستگی رانندگان سنگین تصویب کرده است.

طبق قانون تصویب شده در مجلس شورای اسلامی، تمامی رانندگان سنگین شامل بیمه تامین اجتماعی می‌شوند. این قانون شامل حال تمام رانندگان از جمله رانندگان اتوبوس و ماشین‌های بین شهری است. پرداخت حق بیمه رانندگان سنگین بسته به نوع کار کردن آن‌ها دارد. همان‌طور که می‌دانید حمل بار جاده‌ای دو حالت دارد. اول اینکه راننده خود صاحب ماشین است و از طریق قرارداد با شرکت‌های حمل بار کار می‌کند و حالت دوم مربوط به رانندگانی است که با ماشین دیگران کار می‌کنند. در حالت اول راننده موظف است ماشین خود را بیمه کرده و هر سال حق بیمه را بپردازد.

حالت دوم خود به دو حالت ممکن است اتفاق بیفتد. اول اینکه فرد برای یک شرکت کار کند و آن شرکت کد ثبت شده داشته باشد. در این حالت رابطه بین راننده و شرکت رابطه کارگر و کارفرما خواهد بود و آن شرکت (یا کارگاه) موظف است حق بیمه فرد را پرداخت کند. هر گونه کوتاهی در این زمینه را راننده می‌تواند از طریق دعوی در دادگاه مطرح کند. اگر راننده صرفا برای یک شخص حقیقی (صاحب ماشین) کار کند شامل قانون کار و بیمه نخواهد شد. در این شرایط خود راننده موظف است حق بیمه را مرتب پرداخت کند.

سن بازنشستگی

مجلس شورای اسلامی اخیرا سختی کار رانندگان سنگین را تایید کرده است. در نتیجه امکان بازنشستگی برای رانندگانی که حداقل ۵۵ سال سن دارند با ۲۵ سال سابقه کار وجود دارد. در حالت کلی قانون برای سن بازنشستگی مردان به شرح زیر است:

  • ۲۰ سال سابقه کار حداقل ۶۰ سالگی
  • ۳۰ سال سابقه کار حداقل ۵۵ سالگی
  • ۳۵ سال سابقه کار در هر سنی

حقوق و مزایای بازنشستگی رانندگان

زمانی که فرد بیمه شده شرایط سنی و سابقه کار لازم را داشت، می‌تواند با در دست داشتن مدراک لازم (که در بخش بعد توضیح می‌دهیم) به سازمان تامین اجتماعی مراجعه کرده و درخواست بازنشستگی بدهد. در این صورت ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی شامل حال او خواهد شد و او قادر به دریافت مستمری بازنشستگی می‌شود. طبق این قانون، دو سال آخر میانگین حقوق ضرب در مدت سابقه و تقسیم بر ۳۰ شده و مبلغ به دست آمده به صورت ماهانه واریز خواهد شد.

اگر فرد در بیشتر از یک کارگاه (منظور از کارگاه محل کار است و می‌تواند شرکت باشد) کار ثابت داشته باشد (و همه‌ی آن‌ها تحت پوشش تامین اجتماعی باشند)، فرمولی که گفتیم برای تک‌تک شغل‌های او استفاده شده و مجموع، به ‌عنوان پرداختی فرد در نظر گرفته می‌شود. سقف این پرداختی هفت برابر حداقل دستمز اداره کار در آن سال است. مثلا در سال ۱۳۹۸ حداقل یک میلیون و ۵۳۰ هزار تومان بوده که در نتیجه سقف پرداختی بازنشستگان آن سال برابر با ۱۱۲ میلیون تومان محاسبه می‌شود.

قوانین مربوط به بازنشستگی

  • کارفرما در صورتی که پنج سال از سن بازنشستگی فرد گذشته باشد، می‌تواند بدون اطلاع یا خواست خود فرد برای او درخواست بازنشستگی بدهد.
  • اگر فرد پس از بازنشستگی دوباره مشغول به کار شود مستمری او قطع خواهد شد و  هر زمان که کار خود در کارگاه جدید را به پایان برساند، مستمری جدید با توجه به میانگین دو سال آخر کار جدیدش محاسبه می‌شود.
  • کسانی که در اثر حوادث محل کار از کار افتاده شوند، بدون توجه به سابقه، مشمول حقوق بازنشستگی خواهند شد. این از کار افتادگی اگر توسط کمیسیون پزشکی ۶۷ درصد به بالا تشخیص داده شود، حقوق آن‌ها با فرمول گفته شده (میانگین دو سال آخر ضرب در سابقه، تقسیم بر ۳۰) محاسبه می‌شود. چنان‌چه مصدومیت بین ۳۳ تا ۶۶ درصد فرد را از کارافتاده کند، این مبلغ کاهش خواهد یافت.
  • افرادی که از معلولیت رنج می‌برند، می‌توانند با ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه درخواست بازنشستگی بدهند.
  • سابقه کار برای بازنشستگی با سابقه پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی شناخته می‌شود. ۲۵ سال سابقه کار برابر است با ۲۵ سال پرداخت حق بیمه. میزان مستمری بازنشستگان هم با توجه به این عدد محاسبه خواهد شد.

اقدامات لازم برای بازنشستگی رانندگان

زمانی که فرد شرایط لازم از لحاظ سنی را برای بازنشستگی داشت، می‌تواند با مراجعه به سازمان تامین اجتماعی، فرآیند بازنشسته شدن را به‌ جریان بیاندازد. برای این کار لازم است با در دست داشتن مدارک زیر به ساختمان تامین اجتماعی واقع در شهر و منطقه خود مراجعه کنید.

  • اصل شناسنامه و کارت ملی و تصویر تمام صفحات آن‌ها
  • اصل دفترچه بیمه
  • مراجعه به آخرین شعبه بیمه‌پردازی
  • ارائه درخواست بازنشستگی
  • جمع‌آوری سوابق
  • بررسی شرایط سن و سابقه توسط واحد فنی مستمری‌های شعبه
  • در صورت داشتن شرایط صدور ترک و حکم بازنشستگی

کلام آخر

در این مقاله به حالات مختلف و نکات قابل توجه در رابطه با بازنشستگی رانندگان ماشین‌های سنگین جاده‌‌ای پرداختیم. این افراد همگی تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی و موظف به پرداخت حق بیمه هستند. اگر راننده برای فرد دیگری کار کند، آن شخص حقیقی یا حقوقی موظف به پرداخت حق بیمه خواهد بود. رانندگان به علت سختی کار می‌توانند با ۲۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه و حداقل ۵۵ سال سن برای بازنشستگی اقدام کنند. در صورت از کار افتادگی هم، فارغ از میزان سابقه کار، مستمری فرد آسیب دیده طبق فرمول حقوق بازنشستگان محاسبه و به او پرداخت خواهد شد. امیدواریم توانسته باشیم سوالات شما را در این زمینه رفع کنیم. در صورت داشتن تجربه مفید در این زمینه، از بخش کامنت با ما در میان بگذارید.

منابع : حرفه پلاس ، وکیل تاپ ، تین نیوز

4 نظرات
  1. امیر می گوید

    اینم اضافه کنین..به شرطی که اولا راننده زیر نظر کارفرما یک شرکت یا نهاد و سازمان کار کنه دوما اون ۴درصد اضافه رو هم کارفرما برای سختی کار پرداخت کنه. بهشون سختی کارتعلق میگیره. که متاسفانه ۹۰درصد کارفرماها از اون ۴درصر شونه خالی میکنن..یاحق

  2. روح الله قاسمی می گوید

    سلام وخسته نباشید ببخشید یعنی الان من که بر اثر حادثه ناشی از کار کارافتاده کلی میباشم چقدر باید حقوق بگیرم ممنون از راهنمایی شما

  3. راننده می گوید

    بدترین تصویب بود

  4. رسول محمدی می گوید

    باسلام وخسته نباشید از کار افتادگی برای رانندگان جدی بگیرندو مبلغ هزینه پرداختی حقه بیمه تامین اجتماعی بالاست و طی مراحل قانونی خیلی دست و پاگیرشده رانندگان را بردارند سختی کار به ۲۰سال الی ۲۵ برگرده واقعا خودتان رانندگی کردید یا در اقوام دیدید خواهش میکنم که مسوولان این همه مشکلات و سختی وآوارگی راننده گان سنگین را خودشان یا لمس کردن ازنزدیک یا یکی از وابستگان وفامیل خودرا دیدن چقدر زود یک جوان به اوج پیری میرسد💯💯💯💫💫💫💫💫💫🌺🌺🪴🪴🪴🪴🪴🙏🙏🙏🙏🪴🪴🪴🍀🍀🪴🪴🌴🌴🌴🚚🚚🚚🚚🚚🚚🚛🚛🚛🚛🚍🚍⚙️🛠⚒️🔧

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.