انتخاب ماشین باربری به عوامل متعددی از جمله نوع بار، حجم و ابعاد کالا بستگی دارد. به همین دلیل از ماشینهای متنوعی برای جابهجایی انواع بار استفاده میشود. بعضی از آنها برای انتقال مایعات و بعضی دیگر برای انتقال اجسام بسیار بزرگ کاربرد دارند. یکی از این ماشینها، کامیون مسقف ترانزیت است. کامیون مسقف ترانزیت یکی از پرکاربردترین وسایل حملونقل جادهای بار به شمار میرود که در ادامه بیشتر با آن آشنا میشوید.
آشنایی با انواع ماشین باربری و کامیون مسقف ترانزیت
ماشینهای باربری را بر اساس ابعاد و وزن باری که میتوانند جابهجا کنند معمولا به دو دسته اصلی تقسیم میکنند. یکی ماشینهای باربری بزرگ است که شامل تریلی، ترانزیت یخچالی و ساده، ۲۰ تن و کامیون شده و از آنها برای حملونقل بارهای حجیم و سنگین استفاده میشود و دیگری انواع یخچالدار آن است که برای بارهایی شامل انواع مواد غذایی و سایر مواد قابل فساد استفاده میشود. دسته دوم ماشینهای باربری کوچک هستند که شامل وانت بار، نیسان بار و خاور است. از این دسته برای حمل وسایل کوچکتر و کم حجمتر مثلا لوازم منزل، مواد غذایی در اندازه کم و خرابنشدنی و… استفاده میشود.
همانطور که گفتیم برای انتخاب ماشین باربری مناسب باید شرایط مختلفی را در نظر بگیرید از جمله ابعاد و وزن بار. ماهیت اصلی بار هم نقش مهمی در انتخاب نوع وسیله حملونقل دارد. برای حملونقل مواد غذایی و سایر محصولاتی که احتمال خراب شدن آنها وجود دارد، باید از ماشینهای یخچالدار استفاده شود.
عامل دیگر در انتخاب ماشین حمل بار، شرایط آبوهوایی است. گاهی به دلیل شرایط نامناسب جوی، بهتر است بار با ماشینهای مسقف جابهجا شود.
انواع ماشین باربری که در ایران از آنها استفاده میشود، از این قرار است:
وانت
انواع وانت شامل وانت پراید، وانت پیکان، وانت مزدا و وانت نیسان، ماشینهای باربری مناسب برای بارهایی با وزن کم و حجم پایین هستند. تناژ وانتها بین ۰/۴۸ تا ۲ است. ارتفاع آنها هم بیشتر از ۲/۶ متر نیست.
کامیون
کامیونها از دیگر ماشینهای باربری رایج برای حمل بارهای سنگین هستند که انواع مختلفی دارند. انواع کامیونها با توجه به کاربری و همینطور بر اساس محور و وزن تعیین میشوند. انواع کامیون بر اساس محور و وزن عبارتاند از:
- خاور
کامیونت یا خاور که ظرفیت بین ۳ تن و حداکثر ۸ تن دارند. در شرکتهای باربری از خاورهای مسقف برای حمل اثاثیه استفاده میشود. از این ماشین برای مسافتهای کوتاه و طولانی مورد استفاده قرار میگیرد.
- کامیون تک
کامیونهای تک محور ۱۰ تا ۱۲ تن بار را حمل میکنند. از این کامیونها معمولا برای حمل بارهای صنعتی و نیمه صنعتی استفاده میکنند.
- کامیون جفت
کامیون های دو محور یکی دیگر از انواع ماشینهای حملونقل بار در ایران هستند که به آنها اصطلاحا کامیون جفت هم میگویند. از این کامیون برای حمل بار با میانگین وزن ۱۵ تن استفاده میکنند. در واقع این وسیله برای حمل بارهای سنگین کاربرد دارد.
کامیونهای لبهدار یا بغل بازشو ارتفاع کمی دارند و حداکثر ارتفاع دیواره اتاق بار آنها به ۸۰ سانتیمتر میرسد. برای قرار دادن بار در این کامیونها از لیفتراک استفاده میکنند.
بعضی کامیونها یخچالدار هستند. از این کامیونها برای حمل مواد غذایی تازه و مواد غذایی فاسد شدنی استفاده میکنند.
کامیونهای تانکری، کامیونهایی با محفظهای برای حمل مایعات هستند. تانکرهای آنها معمولا از جنس استیل است. از هر تانکر معمولا برای حمل مایعات خاص استفاده میشود.
کشنده یا تریلیها
تریلی ها خودروهایی هستند که انواع بارکش را حمل میکنند. از تریلی برای حمل بارهای بیشتر از ۱۵ تن استفاده میشود. البته این تریلیها محدودیت وزن بار دارند و تا ۲۲ تن بار را میتوانند جابهجا کنند.
بوژی کش
بوژی کشها برای جابهجایی محمولههای فوق سنگین (۱۰۰ تن یا بیشتر) استفاده میشوند. این خودروها معمولا تنهایی حرکت نمیکنند و تا جایی که ممکن است وارد شهرها نمیشوند و از بیراههها و خاکیها عبور میکنند.
کامیون مسقف ترانزیت چیست و چه کاربردی دارد؟
کامیون مسقف همانطور که از اسم آن پیدا است دارای پوششی محافظ است و با توجه به این ویژگی برای حمل بارهایی مناسب بوده که نیاز به محافظت بیشتر و پوشش دارند. داشتن پوشش و محافظ باعث شده که این وسیله حملونقل به یکی از پرکاربردترین ماشینهای حملونقل جادهای تبدیل شود.
این کامیون مخصوص حمل بار درونشهری حداکثر طول ۴/۵ تا ۵/۹ متر و عرض ۲ تا ۲/۲ متر دارد و بار با وزن ۲/۵ تا ۳ تن را با آن حمل میکنند.
استفاده از کامیون مسقف مزایای متعددی دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
حملونقل مطمئن بار
کامیون های مسقف ترانزیت به خاطر پوششی که در اطراف بار دارند، باعث میشوند که بتوانید بار را با اطمینان کامل جابهجا کنید. در طول مسیر نگران افتادن، شکستن و ضرب دیدن بارها نیستید. کامیونهای مسقف دارای انواع ضربهگیر و تجهیزات حفاظتی در داخل اتاقک هستند. سیستم فنربندی آنها هم طوری طراحی شده که تا جایی که ممکن باشد جلوی ضربات ناشی از دستاندازهای خیابان و جاده را میگیرد. در نتیجه از تمام جنبهها، امنیت و سلامت بیشتر بارها را تضمین میکند.
- حفاظت در برابر آفتاب و شرایط جوی
یکی از مشکلات حملونقل جادهای این است که به شدت تحت تاثیر شرایط آبوهوایی است. با وجود کامیون مسقف ترانزیت ، اگر شرایط آبوهوایی برای رانندگی مناسب باشد، لازم نیست نگران وضعیت بار باشید. بار از تابش آفتاب و ناملایمات جوی در امان میماند.
- مناسب انواع بار
این کامیون ها با توجه به مسقف بودن برای انواع بار مناسب هستند حتی بارهایی که نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتری دارند. برای حمل بسیاری از انواع مواد غذایی که نباید در مجاورت آفتاب بمانند میتوان از این کامیونها استفاده کرد. برای حملونقل بار و لوازم منزل در اسبابکشیها هم معمولا از کامیونهای مسقف استفاده میکنند.
تریلی ترانزیت چیست؟
از تریلی ترانزیت که مسقف است برای حمل بار در سطح بینالمللی و برای مسیرهای طولانی استفاده میکنند. به دلیل اینکه در تزانزیت، بار برای مدتی طولانی در مسیر قرار دارد و برای اینکه از بار به بهترین شکل حفاظت شود، تریلی ترانزیت، بدنه و سقف داشته و دارای محفظه بار است. در واقع در این تریلیها بار در برابر آب، تابش آفتاب و هر گونه ضربه مقاوم است.
با تریلی مسقف ترانزیت میتوان بار با وزن تقریبی ۲۲ تن را جابهجا کرد. طول محفظه بار این تریلیها معمولا بین ۱۲/۲ تا ۱۳/۶ متر و عرض آنها هم ۲/۵ متر است.
کلام آخر
همانطور که گفتیم برای انتقال و جابهجایی بارها از ماشینهای مختلفی استفاده میشود. یکی از پرکاربردترین این ماشینها، کامیون مسقف ترانزیت است که مزایای بسیاری برای جابهجایی کالا دارد و به همین دلیل بارها معمولا کمتر آسیب دیده و به سلامت به مقصد میرسند.
منبع : barast ، wbar
سلام ، ممنون از مطلب مفیدتون.
خیلی ممنون از مطلب مفیدی که به اشتراک گذاشتید