شاید شماهم در طول یک مسیر یا مسافرت، با کامیون های خالی از بار برخورد کرده باشید و این سوال در ذهن شما به وجود آید که چرا این کامیونها بدون بار در جادهها تردد میکنند علت اصلی تردد این کامیونهای خالی از بار نبود بار برگشت است، این مشکل از چند جبهه به اقتصاد آسیب می رساند.به صورت مستقیم که شامل هدردهی سوخت و وقت و آسفالت و جانومال است و دیگری غیرمستقیم که در واقع افزایش قیمت کالا و خدمات به دلیل تلاش برای جبران کرایه از دست رفته در ترددهاست، درادامه هر بخش را به طور جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.

نگاهی بر آمار باربرگشت
ناوگان ریلی، دریایی و هوایی ایران در حمل داخلی کالا سهم زیادی ندارند و بیش از ۷۸ درصد جابهجایی بار در داخل کشور به حملونقل جادهای اختصاص یافته است. به همین دلیل شکلگیری اپلیکیشنهای حملونقل میتواند نقش موثری در اقتصاد کشور و تامین بار برگشت داشته باشد. در مقطع کنونی یک کامیون در کشور ما حدود ۵۵ هزار کیلومتر سالانه سیر میکند در حالی که این رقم برای کامیونهای کشوری مثل آمریکا سالانه ۱۸۰ کیلومتر است و این موضوع بیانگر عدم بهرهوری در ناوگان جادهای ماست. در دنیا آمار ترددهای یک سر خالی کامیونها، حدود ۱۰ درصد کل ترددها است؛ ولی در ایران ۴۵ درصد ترددهای بینشهری ناوگان باری، یک سر خالی و بدون بار برگشت انجام میشود.
هدردهی سوخت و افزایش استهلاک در نبود باربرگشت
تردد یک سرخالی برای یک راننده گران تمام میشود، افزایش تردد یک سرخالی کامیونها سالانه میلیونها لیتر سوخت را به هدر میدهد و همچنین با تورم موجود و گرانی و کمبود قطعات و اقلام مصرفی همچون لاستیک، باعث افزایش استهلاک کامیونها میشود،
تاثیرگزار در افزایش خطرات جادهای و تصادفات
با تردد بیرویه یک سرخالی کامیونها از جمله کامیونهای فرسوده در جادههای کشور شاهد افزایش تصادفات رانندگی و تهدید جان و مال مردم خواهیم بود، تصادفات رانندگی ممکن است در اثر عواملی همچون خوابآلودگی، خستگی ناشی از رانندگی و نگرانی از بیباری اتفاق بیفتد.
ویرانی محیط زیست و جادهها
تردد یک سرخالی کامیون ها موجبات تخریب آسفالت جادهها و افزایش آلایندگی و تخریب محیط زیست را فراهم میکند، همه ساله، خودروهای سواری حجم زیادی از آلایندههای زیست محیطی را تولید میکنند و وقتی کامیونها، کشتیها، قطارها و اتوبوسها را نیز به آنها اضافه کنیم اوضاع بسیار وخیمتر میشود.تردد بدون بار کامیونها همواره وزن زیادی را روی آسفالت جادهها تحمیل کرده و باعث ازبینرفتن جادهها میشود.
راهکار بارولاین برای باربرگشت چیست؟
واقعیت ماجرا ایناست که حمل و نقل ایران از نبودن یک سیستم یکپارچه و متحد رنج میبرد،شاید بتوان آن را حتی بیماری حمل ونقل نامید، یکی از دلایلی که به آن اشاره نشد در مورد این مسئله ” بازار رقابتی ناسالم و دلالی حملونقل” است،میتوان مشکل بار برگشت را به عنوان یک مسئله حاد و حساس نیز به چالش کشید، بارولاین همچون دیگر بازارگاهها این رویا را در سر دارد با راهاندازی سیستم یکپارچه در توزیع بار، این معضل را در سیستم حمل و نقل رفع نماید. در حال حاضر صاحبان بار از نبود ناوگان، شرکتهای حمل و نقلی از نبود راننده و رانندهها از نبود بار گله دارند که باید این عناصر به یکدیگر متصل شوند که اگر همین اتفاق اولیه در ذات بازارگاهها رخ دهد جریان حمل شفاف میشود.
منبع: مهر